Först och främst är kunskap om hunden och en stor portion lyhördhet och fantasi, de viktigaste nycklarna till ett lyckat resultat. Att lära sig tänka konstruktivt i termer av motivation, tycker jag är viktigt.
Positiv förstärkning!
Gamla tiders ryck och slit känns tack och lov avlägset, jag välkomnar positiv träning först och främst. På mina kurser tippar vi inte omkull några hundar, inte heller hissar vi upp smala halsband bakom öronen på dem. Vi belönar i första hand fram rätt betéende. Godis, leksaker, klapp och röst är ovärderliga hjälpmedel.
Det betyder naturligtvis inte, att vi aldrig får tala om för hunden då den bär sig olämpligt åt!
Lekträning-träningslek!
Jag tror på, att börja leka fram moment med valpen tidigt och på så sätt skapa kontakt och samarbete, samt ge valpen en möjlighet att utveckla sin intelligens och lära sig att lära. Ge valpen tid för att klura ut det önskade beteéndet och uppmuntra egna, goda initiativ.
Då får du en hund som med gott självförtroende bjuder på
sig själv.
Samarbetspartner med bestämmanderätt!
Ja, så skulle jag vilja kalla det jag anser mig vara i relation till mina hundar. Jag arbetar INTE utifrån sk. ledarskapstänk, då jag anser det begreppet vara flummigt, luddigt och på tok förlegat.
Jag är hjärtligt trött på tv-gurus som sprider egenpåfunna felaktigheter kring vad hundar ÄR och runt begrepp som tex dominans. Om alla bara slutade bekymra sig över fiktiva rangstegar, skulle allt bli mycket lättare.
Hundar tar FÖR sig om de kan. De försöker inte ta ÖVER.
Det är hundägarens ansvar, att skaffa sig kunskap och att skapa: